Hva er årsaken til røde øyne?

Røde øyne er noe de fleste av oss har opplevd, og som i de fleste tilfeller er ufarlig. Det kan skyldes at du har sovet for lite, eller at du har anstrengt øynene på en eller annen måte. Det som forårsaker rødheten, er at blodkarene i øyeoverflaten utvider seg eller blir sprengt. Hvis du ikke opplever andre symptomer, kan det være nok – og føles behagelig – med en fuktende øyedråpe. Men det finnes noen tilfeller der du må oppsøke lege.

Røde øyne på grunn av inflammasjon

Keratitt, eller hornhinnebetennelse, oppstår vanligvis på grunn av en inflammasjon og forårsaker røde øyne. Andre vanlige symptomer ved keratitt er smerte, rennende øyne og synsnedsettelse. Hvis du bruker kontaktlinser, har du høyere risiko. Inflammasjonen kan ramme begge øynene samtidig, men vanligvis er det ett øye som rammes mest. Hvis du har mistanke om at du har en inflammasjon i øyet, er det viktig at du raskt oppsøker lege slik at du kan få riktig behandling. Det finnes svært ekle mikroorganismer (bakterier, virus eller sopp) som kan gi alvorlige skader på øyet, og som kan føre til arrdannelse som gir kronisk synsnedsettelse. Du som bruker linser – ta med linsen til undersøkelsen, slik at legen kan gjøre en dyrking for å se hva som har forårsaket infeksjonen. Under behandlingen er det linseforbud.

Rusk i øyet

Det er få ting som er så irriterende som å få rusk i øyet slik at det svir, tårene renner og øyet blir rødt. Det gnisser mot hornhinnen og føles ubehagelig. Hvis du ikke selv lykkes med å få øyet rent og ubehaget fortsetter, oppsøk lege. Selv om rusket kanskje er borte, kan det ha forårsaket en betennelse i øyet som må behandles med reseptbelagte legemidler.

Sår på hornhinnen

Sår på hornhinnen oppstår oftest ved at for eksempel en negl eller en kvist skraper mot øyet. Såret kan være svært smertefullt eller irriterende, og øyet renner. Vanligvis leges hornhinnen i løpet av en dag eller to. Hvis øyet er svært rødt, verker og synet er vesentlig nedsatt, skal du oppsøke lege. Det samme gjelder ved større sårskader og kraftigere blødninger i øyelokkene og huden rundt øynene. Om natten er øyet litt tørrere, noe som kan føre til at øyelokket risper opp såret på nytt. Såret kan føre til infeksjon, og da trengs det behandling med antibiotika.

For å oppsummere: hvis et øye er rødt over lengre tid, eller hvis det gjør vondt og du får problemer med å se – oppsøk lege. Også lysømfintlighet er et symptom som bør tas på alvor hvis det forekommer i kombinasjon med andre symptomer. Det kan være tegn på en mer alvorlig lidelse som krever behandling med reseptbelagte legemidler. Hvis du vet med deg selv at du har sovet for lite og er litt rød i øynene på morgenkvisten, uten at du har andre symptomer, så avvent – det går som regel over helt av seg selv.

NP-DED-NO-0004 nov 2020

 

Les dette før du googler Demodex

At øynene holdes rene og har nok fuktighet, er viktigere enn du kanskje tror. Hvis øynene blir tørre, reduseres beskyttelsen mot...

Läs mer

Tørre, trette, rennende og sviende øyne i forbindelse med overgangsalderen

Når du er i overgangsalderen reduseres østrogennivået, og dette påvirker hele kroppen. Noen symptomer er mer kjent enn andre, de fleste har for eksempel...

Läs mer

Tilbake til alle artiklene

Tilbake